Autoilija, tunnetko nopeutesi työmaa-alueella?

Suojateiden turvallisuudesta on tullut työmaalle palautteita ja olemmekin viime viikkoina parantaneet sitä monin keinoin. 

Olemme kohentaneet varoitusmerkkien näkyvyyttä, jyrsineet suojateiden eteen ajokaistoille heräteraidat ja lisänneet suojateiden kohdalle heijastavat havainnepylväät. Kadulla on koko työmaan kohdalla alennettu 30 km/h nopeusrajoitus. Tuoreimpana keinona olemme lisänneet suojatien eteen nopeusnäytöt. 

Suojateillä autoilta odotetaan erityistä tarkkuutta

Mannerheimintien työmaa-alueen läpi kulkee kaksi autokaistaa, yksi etelään ja yksi pohjoiseen – sekä viisi suojatietä jalankulkijoille ja pyöräilijöille sekä yksi alituspaikka, Baanan tunneli.  

Työmaalle on tullut paljon palautetta autoilijoiden käyttäytymisestä suojateiden kohdalla. 

Palautteissa on kerrottu piittaamattomuudesta liikennesääntöihin; suojatielle astuvalle jalankulkijalle ei helposti anneta tietä, autoilla ajetaan kovilla tilannenopeuksilla, jarrutuksia tehdään viime hetkellä tai jopa ajetaan ohi jalankulkijan jo ollessa suojatiellä.  

Työmaalta käsin voidaan rajallisesti vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu ratin ja jarrupolkimen välissä.  

Se mihin me voimme vaikuttaa, ovat rakenteelliset keinot: että suojatielle astujaan on ajoradalta mahdollisimman esteetön näkymä, että liikennemerkit ovat kuljettajien havaittavissa selvästi ja suojatiet erottuvat muusta ympäristöstä.

Nopeusnäyttö on hyödyllinen kuljettajalle

Nopeusnäytöillä haluamme muistuttaa kaikkia moottoriajoneuvojen kuljettajia alennetusta nopeusrajoituksesta sekä työmaan ylittävistä suojateistä. 

Nopeusnäyttö on hyödyllinen myös autoilijoille. Eihän kukaan ajaisi tietoisesti liian kovaa ja varomattomasti ympäristössä, jossa liikkuu lapsia ja aikuisia lemmikkeineen, urheiluvälineineen ja kauppakasseineen.

Nopeusnäyttö näyttää kuljettajalle nopeuden, jolla auto lähestyy näyttöä – ja tässä tapauksessa suojateitä.  

Jos auto ajaa tutkaan huomattavaa ylinopeutta, näyttö ei näytä mitään, koska sitä ei ole tarkoitettu auton mittalaitteiston testailuun vaan lievän ylinopeuden havaitsemiseen.

😃 Kun nopeus jää rajoituksen alle, lukema näytössä palaa vaaleana tai hymynaamana.

😡 Jos nopeus taas ylittää rajoituksen, lukema palaa näytössä punaisena tai surunaamana.

Lisäksi näytöt tuottavat dataa, jonka avulla voidaan seurata ajonopeuksia ja mitoittaa korjaavia toimia. 

Nopeusnäyttöjen tavoitteena on aiheuttaa vaikutuksia auton kuljettajan päässä ja kutinaa jarrujalassa. Ehkä yllättävän vähäinen autoliikenne ja maltilliset ruuhkat ovat saaneet joidenkin kaasujalan raskaammaksi. Ehkä tyhjänä aukeava baana houkuttelee kuromaan jonossa menetetyn ajan umpeen. Syitä voi olla monia.  

Muistetaan kaikki kuitenkin alentaa nopeutta, hillitä vauhtia ja terästää tarkkaavaisuutta niin Manskulla kuin muidenkin työmaiden läpi ajaessa tai kulkiessa. 

Ps. Mannerheimintien työmaa-alueen ylitys- ja alituspaikat jalankulkijoille ja pyöräilijöille ovat 

🚦 Lasipalatsin kohdalla  

🛤 Baanan sillan alla 

🚦Musiikkitalon kohdalla 

🚸 Cygnaeuksenkadun kohdalla 

🚸 Dunckerinkadun kohdalla 

🚦 Oopperan risteyksen pohjoislaidalla