Ensimmäinen osa uutta vesijohtoa otettu käyttöön

Olemme saavuttaneet ensimmäisen etapin, kun ensimmäinen pätkä uutta vesijohtoa otettiin käyttöön alkuviikosta. 

Uusi valmistunut putkilinja ulottuu Töölönlahdenkadun risteyksestä Cygneauksenkadun risteykseen ja se kuljettaa puhdasta juomavettä Finlandiatalon rakennuksiin. 

Ensimmäinen valmistunut osa uutta vesijohtoa ulottuu Töölönlahdenkadun risteyksestä Cygneauksenkadun risteykseen.

Nyt valmistunut vesijohto korvaa vuodelta 1929 peräisin olevaa ja osin vanhempaakin putkea. Nyt valmistunut vesijohtolinja on pituudeltaan noin 240 m. 

Kokonaisuudessaan vesijohtoveden runkolinjaa saneerataan tässä hankkeessa noin 2,3 kilometrin verran. 

Vesihuoltotyöt aloitettiin Mannerheimintiellä huhtikuun alussa ja nyt vajaa kaksi kuukautta myöhemmin vesi virtaa putkessa. Toki tässä ajassa on tehty vähän muutakin: rakennettu hulevesilinjoja Kiasmalta musiikkitalolle sekä Hakasalmen huvilalta Cygnaeuksenkadulle. 

Vesihuoltotyöt etenevät paikasta ja maaperästä riippuen erilaisella nopeudella. Tällä ensimmäisellä etapilla kadun alla oli merkittävästi kalliota, jota on porattu ja kiilattu Kansallismuseon sekä Hakasalmen huvilan välisellä alueella. Kallio oli myös lähempänä pintaa kuin ennakolta arveltiin. 

Valurauta kestää vaativia olosuhteita

Uusi vesiputki on halkaisijaltaan 400 mm. Sen materiaalina on luja valurautarunko, ulkopinnoitteena monikerroksinen sinkkialumiini ja sisäpuolinen sementtivuoraus. Näistä materiaaleista tehty putki kestää vaativissakin pohja-olosuhteissa sekä suurten liikennemäärien kuormitusta.  

Putken sementtivuorauksella on monta tehtävää: Sen ansiosta putkisto pitää veden laadun hyvänä, suojaa korroosiolta ja ehkäisee kasvuston muodostumista putken sisäpinnalle. 

Uusien vesiputkien odotetaan kestävän seuraavat 100 vuotta. Vanha putki oli myös materiaaliltaan valurautaa. 

Mannerheimintielle rakennetaan pitkälle tulevaisuuteen asti toimivat kunnallistekniset järjestelmät nykyisten, yli satavuotiaiden ratkaisujen tilalle. 

Urakan katualueiden kokonaispituus on noin 2,8 kilometriä ja pinta-ala yhteensä noin 102 000 m2 ja valmista tulee loppuvuoteen 2025 mennessä.