Taka-Töölön Sallinkadulle asennettiin katuremontin yhteydessä neljä köynnöspylvästä, ja nyt ensimmäiset kasvit on istutettu niiden juurelle.
Pylväiden uudet kiipeilijät ovat säleikkövilliviini, alppikärhö, japaninkelasköynnös ja imukärhivilliviini sekä kadun päissä lisänä amurinviiniköynnös. Japaninkelasköynnökset korvataan kuitenkin pian köynnöshortensioilla, sillä japaninkelasköynnös katsotaan vieraslajiksi siirtymäajan jälkeen vuonna 2027. Kaupungin kasviohjeistuksen mukaan japaninkelasköynnöksiä ei enää saa käyttää.
Köynnöspylväiden avulla vihreää ja varjostusta voidaan lisätä tiiviissä kaupungissa sellaisiin paikkoihin, joihin katupuut eivät mahdu.
Kuuden metrin korkuiset corten-teräksestä valmistetut pylväät peittyvät aikanaan köynnöskasvien alle. Itse köynnöspylväät on pystytetty jalkakäytävän ja pysäköintipaikkojen väliin erotuskaistalle jykevien perustusten varaan.
Köynnöksillä on monta etua
Katutilaan istutettavissa köynnöksissä on monta plussaa. Köynnökset vievät maassa vain vähän tilaa, mutta tuottavat pystysuunnassa suuren lehvästön.
Ne tuovat myös aikanaan katumaisemaan syysväritystä. Yhdistämällä eri lajeja samaan pylvääseen saadaan istutuksia, joissa kukinta-ajat ja väritykset porrastuvat.
Lehvästön lomaan syntyy myös suojaisia talvehtimispaikkoja hyönteisille, eli luonnon monimuotoisuus voi lisääntyä.
Katupuita ja köynnöspylväitä tilan mukaan
Sallinkadun lisäksi myös Mannerheimintielle Kisahallin kohdalle tulee köynnöspylväitä. Viereiselle Savilankadulle puolestaan istutetaan neljä kapealatvuksista katupuuta.
Miksi sitten jonnekin istutetaan puita ja toisaalle köynnöksiä?
Aikanaan katusuunnitelmia tehdessä kaupunkilaiset toivoivat puita, ja Ruusankadun ja Savilankadun lisättiinkin kapealatvuksisia katupuita ajoradan pohjoispuolelle, vinopysäköinnin väleihin.
Myös Sallinkadulle toivottiin katupuita, mutta katupuiden sijoitus ei käynyt päinsä maanalaisen kunnallistekniikan suuremman tilan tarpeen vuoksi. Puille ei olisi saatu riittävää kasvualustaa.
Katupuita ei voi istuttaa teknisten verkostojen päälle eikä liian lähelle seinää. Tällä varmistetaan puiden hyvinvointi; jotta oksia ei jouduta leikkaamaan jatkuvasti ja maanalaista tekniikkaa voidaan korjata ja huoltaa juuristoa vahingoittamatta.
Köynnökset taas voidaan sijoittaa lähemmäs rakennusta ja niiden kasvualusta vaatii puita vähemmän tilaa.
Nyt köynnöksillä on Sallinkadulla hyvät olot, ja niiden ympärys päälystetään vielä kiveyksellä.