Kallion kiilaus kunnallistekniikan tieltä alkamassa

Mannerheimintiellä rakennetaan uutta kunnallistekniikkaa paikoin kallioiseen maaperään. Kalliota pitää siis poistaa uuden vesihuollon, kaapeleiden ja muun tekniikan alta. Kallio on erityisen lähellä maanpintaa Mannerheimintiellä Töölönlahdenkadun pohjoispuolelta Hakasalmen puiston laidalle ulottuvalla alueella.

Näistä kohdista kalliota poistetaan ensisijaisesti räjähdysaineettomalla louhintamenetelmällä eli kiilaamalla.

Kadun pintarakenteiden alta kuorittua kalliota näkyvissä Mannerheimintiellä.

Kiilaus on louhintaa ilman räjähteitä

Kiilaaminen on mekaanista louhintaa, jossa kallioon porataan reikiä ja kallio halkaistaan hydraulisesti kiilaa työntämällä. Toisin kuin räjähdysainetta käytettäessä kiilauksesta ei kuulu räjähdystä, ei tunnu tärähdystä eikä varoitusmerkkiääntä soiteta. Kiilatessa ei myöskään lennä kiviroiskeita.

Kiilaamalla louhittaessa eniten ääntä kuuluu reikien poraamisesta. Itse kallion halkeaminen tai kiilaushydrauliikan käyttö ei aiheuta merkittävää ääntä.

Kiilaaminen on tyypillisesti räjäytystä hitaampi tapa poistaa kalliota ja vaatii enemmän reikien poraamista. Mannerheimintien peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen kanaalien syvyydelle kiilaaminen kuitenkin valikoitui sopivimpana menetelmänä.

Töölönlahdenkadulta kohti Cygnaeuksenkatua

Louhinnassa työkaluihin kuuluu muun muassa kalliopora.

Kallion poraukset on aloitettu Töölönlahdenkadun pohjoispuolelta Hakasalmen huvilan kohdalta, josta työ etenee Mannerheimintietä pitkin kohti pohjoista.

Ennakkotietojen mukaan arvioitu kallion pinta jatkuu katutöissä rakennettavan uuden kunnallistekniikan syvyydellä yhtäjaksoisena suunnilleen Cygneauksenkadun risteykseen asti.

Louhintatyöt aloitettiin loppuviikosta ja niiden arvioidaan kestävän tällä erää noin kesäkuun lopulle asti. Myös sen jälkeen ja muissa kohdissa työaluetta eteen voi tulla pienempiä määriä poistettavaa kalliota.