Katutöiden valmiusaste toukokuun lopulla – vesihuolto ja raitiotien asennukset loppusuoralla

Mannerheimintien peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen työt ovat kevään aikana edenneet reippaasti ja ovat aikataulussaan. Osa työvaiheista, vesihuolto ja uuden raitiotien rakentaminen ovat jo loppusuoralla. Pintatöitä tehdään vielä koko alueella. Katutöiden ensimmäinen vaihe ulottuu ydinkeskusta Postikadulta Oopperalle Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteykseen.

Toukokuun lopulla ensimmäisen vaiheen vesihuollosta on rakennettu ja uudesta raitiotiestä asennettu 95 %. Vesihuollolla tarkoitetaan jäteveden, huleveden ja käyttöveden putkia, kaivoja sekä venttiileitä. Raitiotiehen taas kuuluuvat uudet kiskot raitiotietekniikoineen sekä pysäkit.

Kesän ajan työskentelemme kiivaimmin Oopperan risteyksessä, jossa uusitaan vesihuolto, koko muu kunnallistekniikka sekä raitiotie ja lopuksi pinnat. Risteys ja samalla ensimmäinen vaihe valmistuvat liikenteelle syyskuun alkuun mennessä.

Pintatöitä tehdään koko alueella

Eniten tehtävää ensimmäisen vaiheen töistä oli touko-kesäkuun vaihteessa vielä kadun pinnoissa. Koko ensimmäisen vaiheen alueen kiveyksistä, eli reunakivistä, noppa- ja nupukivistä, tukimuureista sekä kivilaatoista on valmiina noin puolet.

Ajoratojen, jalankulku- ja pyöräväylien sekä raitioteiden asfaltoinneista oli tehty toukokuun lopulla jo 60 % ja asfaltoinnit jatkuvat parhaillaankin.

Myös kaapelien suojaputkitukset eteläosalla ovat loppusuoralla. Sähkö-, ulkovalo-, liikennevalo- sekä tietoliikennekaapelien suojaputkituksista on asennettu jo 85 %. Vaikka putket ovat pitkälti valmiina, paikoitellen kaivannot odottavat vielä putkien sisään vedettäviä kaapeleita.

Baanan sillan korjaus ja uusiminen pitkällä

Baanan sillan uusimisessa ollaan jo pitkällä. Arviolta lähes 80 % on valmista ja kesken ovat kesäkuun alussa enää pintatyöt ja valaistuksen asennus alikulkuun. Sillan uusimisen työvaiheisiin kuuluvat vanhan holvin purku, uuden rakentaminen sekä pinnat. Alikulku pyritään avamaan kesäkuun loppuun mennessä.

Koko eteläisellä osuudella ovat käynnissä myös vihertyöt eli katu- ja puistopuiden sekä pensaiden istutukset. Katupuista oli toukokuun lopulla istutettu jo suurin osa muutamaa Oopperan risteyksen tuntumaan tulevaa puuta lukuunottamatta.

Valmistelevat työt pohjoisosan sivukaduilla

Ensimmäisen vaiheen lisäksi olemme viime syksystä asti valmistelleet katutöiden toista vaihetta aloittamalla työt pohjoisosan sivukaduilla. Toivonkadulla töistä on tehty noin 60 % ja Sallinkadulla noin puolet.

Paavo Nurmen Tien ja Helsingin puistikon työt puolestaan ovat noin 80-prosenttisesti valmiina, mutta alue on edelleen työmaan käytössä ja aidattu työmaalogistiikalle ja rakennusmateriaaleille.

Ruusankadulla työt aloitettiin huhtikuussa ja nyt meneillään ovat vesihuoltotyöt. Ruusankadulla töistä on tehty noin 30 %.

Manskun katutöiden ensimmäisen vaiheen töiden valmiusasteet toukokuun lopussa 2024 on esitetty alla olevassa kuvassa. Ensimmäisen vaiheen työt aloitettiin maaliskuussa 2023 ja töiden on määrä valmistua syksyyn 2024 mennessä. Koko Mannerheimintien peruskorjaus valmistuu loppuvuoteen 2025 mennessä.