Liikenne

Katutyö vaikuttaa liikkumiseen Mannerheimintiellä ja sivukaduilla

Mannerheimintien peruskorjaus vaikuttaa liikkumiseen niin joukkoliikenteellä, autolla, pyörällä kuin kävellenkin. Tältä sivulta löydät tietoa Manskun katutöiden liikennejärjestelyistä.

Mannerheimintiellä maaliskuussa 2023 voimaan tulleet ja elokuussa merkittävämmin muuttuneet liikennejärjestelyt aiheuttavat poikkeuksia kulkureitteihin Mannerheimintiellä Postikadun ja Runeberginkadun välillä sekä poikkikaduilla. Väliaikaiset liikennejärjestelyt aiheuttavat muutoksia moottoriajoneuvoille, pyöräilijöille, jalankulkijoille sekä joukkoliikenteen käyttäjille.

Kadunvarren kiinteistöihin säilyy pääsy koko remontin ajan.

Poikkeusliikennejärjestelyt Mannerheimintiellä Kansallismuseon ja Oopperan välillä sekä poikkikaduilla joulukuussa 2023. Kartta suurenee klikkaamalla.
Eduskuntatalon ja Kansallismuseon välillä 27.11. muuttunut jalankulun ja pyöräilyn reitti kartalla. Kartta suurenee klikkaamalla.

Myös pohjoisempana Runeberginkadun ja Reijolankadun välisillä Mannerheimintien sivukaduilla on poikkeusliikennejärjestelyjä talven 2023–2024 aikana. Lue lisää valmistelevista töistä »

Sallinkadun, Toivonkadun ja Paavo Nurmen tien 27.11.2023 muuttuneet liikennejärjestelyt kartalla.

Työnaikaiset liikennejärjestelyt ovat voimassa toistaiseksi. Ajoneuvojen ja jalankulun reitit muuttuvat töiden edetessä jopa päivittäin, joten seuraathan opasteita kadulla.

Moottoriajoneuvoliikenne ja vaihtoehtoiset reitit

Mannerheimintietä pitkin voi ajaa moottoriajoneuvolla työmaa-alueen läpi koko remontin ajan. Katu on kuitenkin kapeampi ja käytössä on vain yksi kaista kumpaankin suuntaan, joten suosittelemme käyttämään vaihtoehtoisia reittejä, jos se vain on mahdollista. Työmaa-alueella on voimassa 30 km/h nopeusrajoitus. Ehdotuksia vaihtoehtoisiksi reiteiksi työmaan ohittamiseksi on esitetty oheisessa karttakuvassa.

Katutyöllä on vaikutuksia myös autolla ajoon osalla Mannerheimintien sivukaduista.

 • Autolla ajo Aurorankadulta / Museokadulta Mannerheimintielle ja toisinpäin on suljettu. 
 • Autolla ajo Cygnaeuksenkadulta Mannerheimintielle ja toisinpäin on suljettu.
 • Autolla ajo Eteläiseltä Hesperiankadulta Mannerheimintielle ja toisinpäin on suljettu.
 • Autolla ajo Toivonkadulla on suljettu 11.10.2023 alkaen arviolta vuoden loppuun asti. Lue lisää Toivonkadun sulkemisesta autoilta »
 • Mannerheimintiellä on käytössä yksi ajokaista kumpaankin suuntaan. 

Pyöräily ja jalankulku

Mannerheimintien itälaidan pyörä- ja kävelytie on suljettu koko matkan Kiasmalta Hesperianpuiston pohjoispäähän. Väliaikainen pyöräliikenne- ja jalankulkureitti kulkee Mannerheimintien länsilaidalla tai kadun keskelle siirretyllä kulkuväylällä sekä työmaan ohittavilla kiertoreiteillä Töölönlahden rannan, Hesperianpuiston ja Hakasalmenpuiston kautta.

Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on useita ylityskohtia työmaa-alueen yli Mannerheimintiellä Postikadun ja Runeberginkadun välisellä osuudella. Suojatiet sijaitsevat seuraavissa risteyksissä tai niiden läheisyydessä: Runeberginkatu (Ooppera), Dunckerinkatu (Hesperianpuisto), Cygnaeuksenkatu (Hakasalmen puisto), Töölönlahdenkatu (Musiikkitalo) sekä Postikatu (Lasipalatsi) risteyksissä. Baanan alikulku on tällä hetkellä suljettu sillan korjauksen ajaksi.

Joukkoliikenne

Raitiolinjat 4 ja 10 sekä bussilinjat 63, 212, 213 ja 400 siirtyivät poikkeusreiteille maanantaina 6.3. kun Mannerheimintien peruskorjaus alkoi. Muut bussilinjat säilyvät Mannerheimintiellä, mutta linjojen 40, 200, 300, 321, 345(N) ja 431(N) aikatauluissa on pieniä muutoksia.

Lue HSL:n tiedote ja katso tarkemmat kartat linjamuutoksista »
Lisätietoa joukkoliikenteen poikkeusreiteistä löydät HSL:n verkkosivuilta » ja HSL:n Reittioppaasta »

 • Hesperianpuiston bussipysäkit: Keskustasta poispäin menevien bussien väliaikainen pysäkki on siirtynyt noin 150 metriä kohti pohjoista. Pysäkille on kulku suojatieltä Kivelänkadun kohdalta sekä Hesperianpuiston puolelta. Keskustan suuntaan menevien bussien pysäkki on entisellä paikallaan Mannerheimintie 40 kohdalla.
 • Tilausajoneuvot: Kiasman kohdalla oleva tilauspysäkki säilyy käytössä ja linja-autoilla on käytössä levennys.
 • Kansallismuseon bussipysäkki Eduskuntapuistossa Mannerheimintien länsilaidalla on poissa käytöstä.
 • Toivonkadun bussipysäkki on poissa käytöstä ja linja 502 poikkeusreitillä 10.10. alkaen arviolta 1-2 kuukauden ajan. Lue lisää HSL:n verkkosivulta »Katutyö vaikuttaa liikkumiseen Mannerheimintiellä ja poikkikaduilla.
Raitiolinjakartta 6.3.2023 alkaen. Lähde: HSL
Ehdotuksia kiertoreiteiksi moottoriajoneuvoille

Kategoria
 • Vaihe 1 (143)
 • Tiedotteet (104)
 • Uutiset (79)
 • Liikennejärjestelyt (49)
 • Vaihe 2 (25)

Ensimmäisen vaiheen katutöiden valmiusaste – vesihuolto ja kiskot pitkälti asennettu

Mannerheimintien peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen työt ovat edenneet hyvää tahtia. Töitä tehdään rivakasti ja aikataulussakin ollaan, kommentoi projektinjohtaja. Manskun katutöiden ensimmäinen vaihe ulottuu ydinkeskusta Postikadulta Oopperalle Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteykseen. Marraskuuhun mennessä…

Uutiset Vaihe 1

Autolla ajo Sallinkatu 2, 3 ja 4 porttikäytävistä on suljettu ma 19.2. – ti 20.2.

Autolla ajo Sallinkatu 2, Sallinkatu 3 ja Sallinkatu 4 porttikäytävistä suljetaan jätevesiputken liitostöiden ajaksi. Ajoväylät ovat poissa käytöstä maanantaista 19.2. tiistaihin 20.2. Ajoväylän katko koskee porttikäytäviä Sallinkatu 2, Sallinkatu 3…

Liikennejärjestelyt Tiedotteet Vaihe 2

Työt Mannerheimintiellä Cygnaeuksenkadun ja Runeberginkadun välillä etenevät

Olemme talven aikana tehneet töitä Cygnaeuksenkadun ja Runeberginkadun välillä – sekä kiinteistöjen edustalla Manskun länsipuolella että itäpuolella Hesperian puiston reunamilla. Työt etenevät kohti Runeberginkadun risteystä. Vaikka talojen edustoja aletaan asfaltoida…

Uutiset Vaihe 1

Toivonkatu pyritään avaamaan läpiajolle helmi–maaliskuussa

Toivonkadun työt ovat noin puolessa välissä. Syviä kaivantoja edellyttävät työvaiheet Toivonkadulla on nyt tehty, mutta kaapelinsuojaputket, kantavat kasvualustat sekä pintarakenteet vielä puuttuvat. Tähän mennessä Toivonkadulla on saatu valmiiksi kaukolämpötyöt, ja…

Uutiset Vaihe 1

Mannerheimintien sillan holvi sai vesieristeet – toisen puolen purkaminen alkaa

Helsingin toiseksi vanhimman sillan, Mannerheimintien Baanan ylittävän sillan uusimistyöt ovat edenneet talven aikana ja muutos näkyy jo katukuvassa. Sillan näkyvistä peittänyt huppu on poissa ja sillan uuden holvin toinen puoli…

Uutiset Vaihe 1

Mannerheimintien ylittävän Baanan sillan korjaustyöt siirtyvät länsipuolelle – purkutyö aiheuttaa melua helmikuussa

Mannerheimintien ylittävän Baanan sillan läntisen puoliskon korjaustyöt käynnistyvät 12.2. alkavalla viikolla. Sillan uusiminen tehdään kahdessa osassa. Ensin on uusittu sillan itäinen eli Kiasman puoli ja seuraavaksi on läntisen eli Pikku-Parlamentin…

Tiedotteet Vaihe 1

Liikennejärjestelyt muuttuvat Mannerheimintien sillan päällä torstaina 8.2.

Liikennejärjestelyt muuttuvat Mannerheimintiellä Arkadiankadun ja Pohjoisen Rautatiekadun välillä, kun Baanan sillan työalue siirtyy kadun länsipuolelle. Muutokset tehdään torstain 8.2 aikana. Muutokset autoille Ajokaistat siirtyvät Kiasman ja Eduskuntatalon välillä kadun itäpuolelle…

Liikennejärjestelyt Tiedotteet Vaihe 1