Mannerheimintien peruskorjauksessa korjataan kesällä Runeberginkadun risteys – raitiolinjat poikkeusreiteille

Linjat 2, 4 ja 10 ohittavat risteyksen Ruusulankadun ja Töölön hallin pihan kautta. Linja 1 siirtyy kulkemaan Kallion kautta. Raitiolinjojen poikkeukset ovat voimassa 3.6.–1.9. Risteysalueella töitä tehdään tiiviisti koko kesä.

Kesän aikana Mannerheimintien peruskorjauksessa tehdään töitä Mannerheimintien, Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteyksessä eli Oopperan risteyksessä

Risteyksessä uusitaan kaikki kadun alainen kunnallistekniikka, eli vesihuollon putkistot ja kaivot, sähköjohdot ja telekaapelit. Samalla uusitaan raitiotiekiskot, asfaltit, kiveykset, pylväät, valaistus, liikennevalot, opasteportaalit ja liikennemerkit.

”Risteyksessä on paljon uusittavaa, ja töitä tehdään kiivaaseen tahtiin raitioliikenteen katkon aikana, tarvittaessa myös yöaikaan. Esimerkiksi helteet saattavat siirtää kiskojen asentamiseen liittyviä töitä vuorokauden viileimpään aikaan eli yöhön”, kertoo projektinjohtaja Antti-Juhani Lehtinen Helsingin kaupungilta.

Risteyksen työt aiheuttavat liikennejärjestelyjä Mannerheimintiellä aina Sibeliuksenkadulle asti. Työt aiheuttavat melua, pölyä ja tärinää lähialueelle kesän aikana. Risteyksen työt alkavat liikennejärjestelyjen rakentamisella toukokuun loppupuolella.

Raitiolinjat kiertävät Ruusulankadun ja Töölön hallin kautta

Linjat 2, 4 ja 10 kiertävät Töölön hallin pihan ja Ruusulankadun kautta.

Linja 1 siirtyy kesäksi kulkemaan Kallion ja Hakaniemen kautta. Reitiltä jäävät pois Helsinginkadun ja Töölön osuudet.

Linja 8 Arabian ja Jätkäsaaren välillä korvataan kesän ajan bussilinjalla 8X. Se kulkee linjan 8 normaalia reittiä, mutta käyttää pääosin bussipysäkkejä.

Lue lisää joukkoliikenteen reiteistä HSL:n uutisesta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vaikutuksia liikkumiseen

Työt aiheuttavat suuria muutoksia risteyksen liikennejärjestelyihin kesän ajan. Työt saattavat edellyttää liikennejärjestelymuutoksia päivittäin ja liikenne voi ruuhkautua. Kiertoreitit tuovat muutoksia liikkumiseen kaikilla kulkuvälineillä.

Kulku kaikkiin kiinteistöihin, taloihin, kivijalkatiloihin sekä ajo sisäpihoille säilyy myös katutöiden aikana. Myös Oopperalle ja Kisahallille pääsee kulkemaan risteyksen kautta. 

Moottoriajoneuvot: Autolla pystyy ajamaan risteyksestä kaikkiin neljään suuntaan, mutta ajoväylät kapenevat yksikaistaisiksi. Ajolinjat voivat muuttua päivittäin.

Jalankulku: Jalankulku risteyksen ympärillä säilyy, mutta kaikki risteyksen suojatiet poistuvat käytöstä. Korvaaviin suojateihin on matkaa 50–100 metriä.

Pyöräliikenne: Risteyksen tuntumassa kulkevat pyöräväylät ovat käytössä, mutta ylityskohdat siirtyvät. Pyörille suositellaan kiertoreittiä Töölönlahden rannassa.

Vaihtoehtoisia reittejä työmaan ohi

Oopperan työmaan läpi voi ajaa moottoriajoneuvolla koko remontin ajan. Kuitenkin on suositeltavaa käyttää korvaavia reittejä, jos se suinkin on mahdollista. Ehdotuksia kiertoreiteiksi autoille on esitetty alla olevassa kartassa.

Kartta ehdotuksista Oopperan risteyksen työmaan kiertoreiteiksi moottoriajoneuvoille.

Peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistuu syyskuuksi

Peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistuu syyskuuksi Postikadun ja Runeberginkadun välillä. Ensimmäisen vaiheen työt ovat edenneet aikataulussaan.

Syyskuussa alkaa peruskorjauksen toinen vaihe Runeberginkadun ja Reijolankadun välillä. Mannerheimintien peruskorjaus valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä.

Syksyllä raitiovaunut palaavat Mannerheimintielle Runeberginkadun ja Arkadiankadun välille, mutta siirtyvät pois Runeberginkadun ja Reijolankadun väliseltä osalta. Syksyllä alkavista töistä ja joukkoliikenteen reiteistä kaupunki ja HSL kertovat tarkemmin touko-kesäkuussa.

Lue uutinen kaupungin verkkosivulta » https://www.hel.fi/fi/uutiset/mannerheimintien-peruskorjauksessa-korjataan-kesalla-runeberginkadun-risteys-raitiolinjat

Kartta risteyksen työalueesta.