Mannerheimintien peruskorjaus alkaa – huomaa muuttuvat liikennejärjestelyt

Mannerheimintien peruskorjaus käynnistyy 6. maaliskuuta alkavalla viikolla valmistelevilla töillä, joita ovat esimerkiksi raitioliikenteen ajolankojen poisto sekä työnaikaisten liikennejärjestelyiden rakentaminen. Raitioliikenne siirtyy Runeberginkadulle heti maanantaina 6. maaliskuuta.

Peruskorjaus tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen työt alkavat Postitalon ja Oopperan välisellä osuudella.

Ennen varsinaisten rakennustöiden aloittamista tehdään valmistelevia töitä. Kerromme 6. maaliskuuta alkavalla viikolla tarkemmin liikenteen muutoksista ja milloin työmaa ottaa ajokaistoja ja muita alueita työmaan käyttöön. 

Katutyö vaikuttaa tulevien vuosien aikana monin tavoin alueella liikkumiseen, joten matkoihin kannattaa varata totuttua enemmän aikaa ja mahdollisuuksien mukaan suosia joukkoliikennettä. Moottoriajoneuvojen läpiajo säilyy koko urakan ajan, ja käytössä on yksi kaista suuntaansa. 

Kulku kiinteistöihin säilyy

Katutyön aikana jokaiseen kiinteistöön pääsee kulkemaan, mutta totuttuihin reitteihin voi tulla muutoksia ja matka-ajat voivat olla tavallista pidempiä. Kiertotiet opastetaan kadulla. Käytössä olevien ajokaistojen sijainti ja liikennejärjestelyt muuttuvat töiden edetessä.

Muutoksia bussien ja raitiovaunujen reitteihin 6. maaliskuuta alkaen

Raitiolinjat 4 ja 10 sekä bussilinjat 63, 212, 213 ja 400 siirtyvät 6. maaliskuuta alkaen kulkemaan Runeberginkatua Mannerheimintien sijaan. Muut bussilinjat säilyvät Mannerheimintiellä.

HSL kertoo joukkoliikenteen muutoksista tarkemmin sivuillaan hsl.fi » sekä muissa kanavissaan.

Tietoa tarjolla useassa eri kanavassa

Työmaan etenemistä on mahdollista seurata seuraavista kanavista:

Vaihtoehtoisia reittejä työmaan ohi

Mannerheimintien työmaan läpi voi ajaa moottoriajoneuvolla koko remontin ajan. Kuitenkin on suositeltavaa käyttää korvaavia reittejä, jos se suinkin on mahdollista. Alla olevalla kartalla kuvattu joitain reittejä, joilla työmaan voi kiertää. 

Ehdotuksia työmaan kiertoreiteiksi moottoriajoneuvoille. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsingin suurin katuremontti tehdään kahdessa osassa

Mannerheimintien peruskorjaus tehdään kahdessa osassa, ja sen on arvioitu valmistuvan loppuvuonna 2025. Työmaa ulottuu osin myös Mannerheimintien poikkikaduille.

Ensimmäisenä korjataan Postikadun ja Runeberginkadun välinen osa vuosina 2023–2024. Loppuvuoden 2024 aikana työt siirtyvät Runeberginkadun ja Reijolankadun välille, kun ensimmäinen vaihe on valmis liikenteellisesti.

Peruskorjauksessa uusitaan kadun alla olevat vesiputket, sähkökaapelit ja muu kunnallistekniikka, raitiotiekiskot ja Baanan ylittävä silta sekä rakennetaan Mannerheimintielle yksisuuntaiset pyöräväylät.

Mannerheimintien peruskorjaus lukuina

  • Putkiremontin aika – Mannerheimintien vanhin yhä käytössä oleva vesijohto on vuodelta 1877.
  • Kadun alla tapahtuu – Uutta vesijohtoa 2,3 km ja uutta sadevesiviemäriä 3,1 km.
  • Uudet kiskot – 2,6 km uutta raitiotiekiskoa.
  • Helsingin toiseksi vanhin silta uusitaan – Baanan ylittävä Mannerheimintien silta on vuodelta 1894.
  • Helsingin suurin katuremontti – Urakka-alueen pituus noin 2,8 km ja pinta-ala noin 102 000 m2.