Mannerheimintien, Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteyksen työt alkavat maanantaina 3.6. – varaudu ruuhkiin

Aloitamme koko kesän kestävän työmaan Mannerheimintien, Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteykseen eli Oopperan risteyksessä maanantaina 3. kesäkuuta. Työt alkavat raitiotien ajolankojen ja valaistuksen purkamisella sekä liikennejärjestelyjen rakentamisella. Risteyksen liikennevalot ovat poissa käytöstä maanantaina.

Merkittävimmät liikennejärjestelyjen muutokset tehdään maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Uudet järjestelyt ovat käytössä tiistaista 4.6. alkaen.

Lue lisää kesän töistä Oopperan risteyksessä »

Työmaan vaikutukset liikkumiseen risteyksessä

Raitiovaunut: Raitiovaunut poistuvat risteyksestä 3.6. Raitiovaunua korvaava 8x-bussi aloittaa. Lue korvaavista reiteistä sekä pysäkeistä HSL:n verkkosivuilta » hsl.fi/ratikkakesa2024

Moottoriajoneuvot: Moottoriajoneuvoilla pääsee ajamaan samoihin suuntiin kuin ennenkin, mutta reitit kapenevat yksikaistaisiksi ja ajolinjat voivat muuttua päivittäin. Ehdotuksia kiertoreiteiksi voi lukea tämän uutisen lopusta.

Jalankulku: Jalankulku risteyksen ympäristössä säilyy, mutta risteyksen suojatiet poistuvat käytöstä.  Korvaavat suojatiet sijaitsevat noin 50–100 metrin päässä risteyksestä.

Pyörät: Risteyksen ympäristön pyöräväylät ovat käytössä, mutta ylityskohdat siirtyvät. Pyörille suositellaan kiertoreittiä Töölönlahden rannassa.

Kiinteistöt ja kivijalkatilat: Kulku kaikkiin kiinteistöihin, taloihin, kivijalkatiloihin sekä ajo sisäpihoille säilyy myös katutöiden aikana. Myös Oopperan ja Kisahallin sisäänkäynneille pääsee kulkemaan jalan myös töiden aikana.

Oopperakujalle kääntymisessä rajoituksia autoille kesä-heinäkuussa

Oopperakujalle voi ajaa autolla Helsinginkadulta ainoastaan yhdestä suunnasta kesä-heinäkuun ajan. Ainoa ajoreitti Oopperakujalle kulkee Mannerheimintietä etelän suunnasta. Oopperakujalle kääntyville käytössä on ainoastaan Mannerheimintien oikeanpuolisin kaista. Kaistaa pitkin pääsee jatkamaan myös Helsinginkatua suoraan kohti itää.

Oopperakujan ajoreitin rajoitus alkaa maanantaina 3.6. ja kestää noin heinäkuun puoliväliin asti. Sen jälkeen Oopperakujalle kääntyminen palautuu normaaliksi, mutta muut poikkeusjärjestelyt risteyksessä jatkuvat.

Syynä on Mannerheimintien risteyksessä tehtävien töiden aiheuttamat muutokset liikennevalo-ohjauksessa.

Oopperan Mannerheimintien puoleinen ajoliittymä osoitteessa Mannerheimintie 15 on käytössä normaalisti lukuunottamatta kesä-heinäkuun vaihdetta, jolloin liittymä on käytössä, mutta sen kohdalla tehdään kivitöitä. Töiden aikana autolla tulijat voivat joutua hetkellisesti odottamaan ajoväylän avautumista.

Liikenne voi ruuhkautua – suosi vaihtoehtoisia reittejä

Oopperan risteyksen työmaan läpi voi ajaa moottoriajoneuvolla koko remontin ajan. Työt saattavat kuitenkin edellyttää liikennejärjestelymuutoksia päivittäin ja supistettujen kaistojen takia liikenne ruuhkautuu helposti.

Korvaavia reittejä kannattaa käyttää, jos se suinkin on mahdollista.

Ehdotuksia vaihtoehtoisiksi reiteiksi autolla Mannerheimintietä, Helsinginkatua tai Runeberginkatua ajaville löydät alla olevasta kartasta.

Mannerheimintien länsipuolella ensisijaisina kiertoreiteitteinä voi käyttää esimerksiksi Nordenskiöldinkatua, Mechelininkatua sekä Arkadiankatua tai Topeliuksenkatua ja Runeberginkatua sekä Arkadiankatua. Kantakaupungin itäpuolella risteysalueen voi kiertää esimerkiksi Kaisaniemenkatua tai Sörnäisten Rantatietä ja Pohjoisrantaa pitkin.