Oopperan risteyksen liikennejärjestelyt muuttuvat 3.6. alkavalla viikolla

Manskun katutöiden työmaa laajenee kesän 2024 ajaksi Mannerheimintien, Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteykseen eli tutummin Oopperan risteykseen.

Aloitamme risteyksen rakentamisen kesäkuun alussa ja työt jatkuvat koko kesän ajan.

Työmme aiheuttavat suuria muutoksia risteyksen liikennejärjestelyihin kesän aikana. Liikennejärjestelyt voivat muuttua toisinaan jopa päivittäin ja ajoneuvoliikenne ruuhkautuu. Kiertoreitit aiheuttavat häiriötä liikkumiseen kaikilla kulkuvälineillä.

Vaikutukset liikkumiseen risteyksessä

Raitiovaunut: Raitiovaunut poistuvat risteyksestä 3.6. Raitiovaunua korvaava 8x-bussi aloittaa. Lue korvaavista reiteistä sekä pysäkeistä HSL:n verkkosivuilta » hsl.fi/ratikkakesa2024

Moottoriajoneuvot: Autolla voi ajaa risteyksestä kaikkiin suuntiin, mutta ajoväylät kapenevat yksikaistaiseksi ja liikenne ruuhkautuu. Ajolinjat vaihtelevat työn edetessä. Ehdotuksia kiertoreiteiksi voi lukea tämän uutisen lopusta.

Jalankulku: Jalankulkuväylät risteyksen ympärillä ovat käytössä, mutta kaikki risteyksen suojatiet poistuvat käytöstä. Korvaaviin suojateihin on matkaa 50–100 metriä.

Pyörät: Risteyksen ympärillä kulkevat pyöräväylät ovat käytössä, mutta ylityskohdat (suojatiet) siirtyvät. Pyöriä suosittelmemme kiertämään Töölönlahden rannan kautta.

Kiinteistöt ja kivijalkatilat: Kulku kaikkiin kiinteistöihin, taloihin, kivijalkatiloihin sekä ajo sisäpihoille säilyy myös katutöiden aikana. Myös Oopperan ja Kisahallin sisäänkäynneille pääsee kulkemaan jalan myös töiden aikana.

Oopperakujalle kääntymisessä rajoituksia autoille kesä-heinäkuussa

Oopperakujalle voi ajaa autolla Helsinginkadulta ainoastaan yhdestä suunnasta kesä-heinäkuun ajan. Ainoa ajoreitti Oopperakujalle kulkee Mannerheimintietä etelän suunnasta. Oopperakujalle kääntyville käytössä on ainoastaan Mannerheimintien oikeanpuolisin kaista. Kaistaa pitkin pääsee jatkamaan myös Helsinginkatua suoraan kohti itää.

Oopperakujan ajoreitin rajoitus alkaa maanantaina 3.6. ja kestää noin heinäkuun puoliväliin asti. Sen jälkeen Oopperakujalle kääntyminen palautuu normaaliksi, mutta muut poikkeusjärjestelyt risteyksessä jatkuvat.

Syynä on Mannerheimintien risteyksessä tehtävien töiden aiheuttamat muutokset liikennevalo-ohjauksessa.

Oopperan Mannerheimintien puoleinen ajoliittymä osoitteessa Mannerheimintie 15 on käytössä normaalisti lukuunottamatta kesä-heinäkuun vaihdetta, jolloin liittymä on käytössä, mutta sen kohdalla tehdään kivitöitä. Töiden aikana autolla tulijat voivat joutua hetkellisesti odottamaan ajoväylän avautumista.

Liikennejärjestelyt voimaan kesäkuun ensimmäisellä viikolla

Risteyksen poikkeusliikennejärjestelyjen pystyttäminen alkaa maanantaina 3.6. ja järjestelyt kestävät syyskuun alkuun asti.

Aloitamme työt risteyksessä kesäkuun ensimmäisellä viikolla heti raitiovaunujen siirryttyä kiertoreiteille. Liikennejärjestelyt tulevat kokonaisuudessaan voimaan viikon alkupuolella.

Koneita, aitoja sekä muuta työmaan kalustoa alkaa näkyä risteyksen ympäristössä jo toukokuun puolenvälin jälkeen, jolloin aloitamme liikennejärjestelyjen valmistelut

Maanantaina 20.5. alkavalla viikolla koneita liikkuu risteysalueella, kun puramme liikenteenjakajia. Myös väliaikaisen, ratikkaa korvaavan 8x-bussilinjan pysäkeillä tehdään muutoksia koko raitiolinja 8 varrella.

Kesän jälkeen Manskun työmaa laajenee edelleen, kun aloitamme Mannerheimintien toisen vaiheen remontoinnin Runeberginkadun ja Reijolankadun välisellä osuudella. Lue lisää katuremontin vaiheista ja aikataulusta »

Lue lisää kesän töistä Oopperan risteyksessä »

Ehdotuksia kiertoreiteiksi autoille Oopperan risteyksen töiden ajan

Työmaa aiheuttaa todennäköisesti ruuhkaa ja häiriötä kaikelle risteyksen läpi kulkevalle autoliikenteelle. Olemme laatineet ehdotuksia vaihtoehtoisiksi reiteiksi autolla Mannerheimintietä, Helsinginkatua tai Runebergin katua ajaville.

Mannerheimintien länsipuolella ensisijaisina kiertoreiteitteinä voi käyttää esimerksiksi Nordenskiöldinkatua, Mechelininkatua sekä Arkadiankatua tai Topeliuksenkatua ja Runeberginkatua sekä Arkadiankatua. Kantakaupungin itäpuolella risteysalueen voi kiertää esimerkiksi Kaisaniemenkatua tai Sörnäisten Rantatietä ja Pohjoisrantaa pitkin.