Pinnan alla tapahtuu – patsaan ympäristön maakerrokset vaihdetaan

Kaivurin kauha Mannerheimin patsaan edustalla.

Ratsastajapatsaan ympäristön laatoituksen kunnostus on edennyt reippaasti. Vanha epätasaisesti painunut kivetys poistettiin, ja laatoituksen alla olevia maakerroksia alettiin vahvistaa.

Vahvistaminen aloitettiin kaivamalla vanha maa-aines pois, ja tilalle laitettiin kerroksittain uutta. Alimmaksi asennettiin suodatinkangas, joka pitää erilaiset maa-ainekset erillään ja vähentää routavaurioita sekä eroosiota.

Maakerroksia keventää kierrätyslasista valmistettu murske

Seuraavaksi tehtiin kevennyskerros puhdistetusta keräyslasista valmistetulla vaahtolasimurskeella, joka keventää maa-aineksen painoa. Vaahtolasimurske on materiaalina kevyt mutta kantava, ja eristää myös roudalta.

Murskekerroksen päälle tuli parikymmentä senttimetriä kiviainesmursketta. Sen päälle asennettiin siirtymärakenteena toimiva teräsverkko, joka vähentää ja jakaa maaperään kohdistuvaa rasitusta laajemmalle alueelle, sekä tasaa epätasaisia painumia.

Kivimurskekasoja Mannerheimin patsaan edustalla.

Laattojen alla piharakentamisesta tuttua betonimassaa

Verkon päälle lisättiin taas vaahtolasimursketta sekä maakostea betoni. Betonina käytettiin jäykkää, rakenteeltaan irtonaista, vain vähän vettä sisältävää betonimassaa. Samanlaista massaa käytetään myös esimerkiksi piha- ja viherrakentamisessa kiveyksien alla.

Lopulta päälle asetellaan ainoa näkyviin jäävä osa, eli laatat. Laatat saumataan juotosbetonilla eli sementtiliimakerroksella, jota kutsutaan myös lillitykseksi.

Kaivurin kauha ja kaivanto Mannerheimin patsaan juurella.