Sivukatuja ja suojateitä avattu Kansallismuseon ja Hesperianpuiston välillä, työt alueella jatkuvat

Mannerheimintien peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen alueella liikennejärjestelyt alkavat kesän aikana pikkuhiljaa palata lopulliseen muotoonsa, kun risteyksiä, kaistoja, suojateitä sekä pyörä- ja jalankulkuväyliä avataan.

Vaikka tilanne kulkuväylillä alkaakin muistuttaa lopullista, alue on edelleen työmaata. Mannerheimintiellä Postikadun ja Runeberginkadun välille ulottuva osuus valmistuu liikenteelle syyskuun alkuun mennessä.

Loppukesän aikana työmaan eteläisellä osuudella tehdään pintojen viimeistelyjä, opasteiden ja merkintöjen asennuksia, raitiovaunuradan ja muun tekniikan käyttöönottoa sekä tarkastuksia ja korjauksia. Syyskuun alussa raitiovaunut palaavat eteläiselle osuudelle ja työmaa siirtyy jatkamaan Runeberginkadun pohjoispuolisen Mannerheimintien remontoimista.

Poikkeusliikennejärjestelyt Mannerheimintiellä ja poikkikaduilla heinäkuussa 2024. Kivelänkadun ja Pohjoisen Rautatiekadun välillä käytössä ovat pitkälti jo lopulliset liikennejärjestelyt. Karttaan on merkitty vain työmaasta johtuvat poikkeukselliset järjestelyt sekä kiertoreitit.

Risteyksiä ja kaistoja avattu käyttöön

Autojen, jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyjä on muutettu Hesperianpuiston ja Eduskuntatalon välillä tämän ja viime viikon aikana.

Osittain yli vuoden suljettuna olleita Mannerheimintien poikkikatujen risteyksiä on nyt avattu ajoneuvojen käyttöön. Autolla ajettavissa ovat jälleen Dunckerinkadun, Pohjoisen Hesperiankadun, Eteläisen Hesperiankadun sekä Cygnaeuksenkadun risteykset. Aurorankadun / Museokadun risteys avautuu hieman myöhemmin. Käytössä ovat aiempaan tapaan myös Töölönlahdenkadun risteys sekä Eduskuntatalon eteläpuolella olevat Pohjoisen Rautatiekadun ja Arkadiankadun risteykset.

Myös ajokaistat ovat siirtyneet omille puolilleen kadun reunoille Pohjoisen rautatiekadun ja Kivelänkadun välillä. Käytössä on pääosin kaksi kaistaa kumpaankin suuntaan, mutta ajokaistoilla voi edelleen olla tilapäisiä häiriöitä, kun ratatekniikkaa ja opasteita asennetaan. Poikkeaviin järjestelyihin ja työkoneisiin on siis hyvä varautua edelleen myös ajokaistoilla.

Kadun keskiosa säilyy työalueena.

Molemmissa päissä työaluetta työskennellään niin ikään edelleen. Poikkeusliikennejärjestelyt ja supistetut kaistaratkaisut ovat voimassa sekä Mannerheimintien Oopperan että Arkadiankadun risteyksissä koko kesän ajan. Lue lisää Oopperan risteyksen töistä »

Jalankulun ja pyöräliikenteen reittejä avattu

Myös pyöräliikenteen ja jalankulkijoiden reitit alkavat muistuttaa lopullista Hesperianpuiston ja Musiikkitalon välillä. Väylät on päällystetty eli asfaltoitu ja kiveysalueet ovat pääosin paikoillaan.

Uudet yksisuuntaiset pyöräväylät ovat käytössä Kivelänkadun ja Eduskuntatalon sekä Musiikkitalon ja Hesperianpuiston välillä. Opasteiden asennus ja ajoratamaalaukset jatkuvat edelleen.

Mannerheimintieltä alas Hesperianpuistoon johtavat uudet portaat ja ramppi puistokäytävineen ovat myös auki ja Töölönlahdelle johtava yhdistetty pyörä- ja kävelyväylä käytössä. Lue lisää rampista ja portaista »

Myös Baanan Mannerheimintien alikulku on avattu pyöräliikenteelle sekä jalankulkijoille. Lue lisää Mannerheimintien sillan valmistumisesta »

Bussipysäkit palasivat oikeille paikoilleen

Hesperianpuiston etelän suuntaan menevä linja-autopysäkki on palannut vanhalle paikalleen kadun länsilaidalle, kiinteistöjen seinustalle. Pysäkkiä lähin suojatie Mannerheimintien yli sijaitsee Eteläisen Hesperiankadun risteyksessä.

Pohjoisen suuntaan menevien linja-autojen pysäkit sijaitsevat myös lopullisilla paikoillaan Mannerheimintien itälaidalla, Hesperianpuiston puolella, Dunckerinkadun risteyksen kohdalla.

Suojatiet käytössä Musiikkitalon ja Hesperianpuiston välillä

Kaikki suojatiet Musiikkitalon ja Hesperianpuiston välillä on nyt myös palautettu lopullisiin paikkoihinsa ja avattu jalankulun käyttöön.

Jalankulkijoille on käytössä 8 suojatietä ja pyöräliikenteelle erillinen ylityspaikka Eduskuntapuiston ja Töölönlahdenkadun risteyksen välillä. Suojatiet ovat lopullisessa paikassaan, mutta vielä toistaiseksi ilman liikennevalo-ohjausta pois lukien Musiikkitalon ja Eduskuntatalon välillä olevat suojatie sekä pyöräliikenteen ylityspaikka, joilla valot jo toimivat.

Poissa käytössä olevien liikennevalojen opastimet on merkitty valkoisella rastilla.

Musiikkitalon eteläpuolella käytössä ovat edelleen myös Kiasman ja Arkadiankadun risteyksen väliaikaiset suojatiet sekä Baanan alikulku.