Työmaa kesällä Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteykseen – ratikat poikkeusreiteille, häiriötä liikenteelle

Työmaamme laajenee Mannerheimintien, Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteykseen eli Oopperan risteykseen kesän ajaksi. Aloitamme risteyksen rakentamisen kesäkuussa ja töitä jatketaan koko kesän ajan. Kesän jälkeen työmaa laajenee edelleen, kun aloitamme Mannerheimintien toisen vaiheen remontoinnin Runeberginkadun ja Reijolankadun välisellä osuudella.

Työt aiheuttavat suuria muutoksia risteyksen liikennejärjestelyihin kesän ajan. Liikennejärjestelyt muuttuvat tarvittaessa päivittäin ja liikenne ruuhkautuu. Kiertoreitit aiheuttavat häiriötä liikkumiseen kaikilla kulkuvälineillä.

Työt aiheuttavat myös melua, pölyä ja tärinää lähialueelle kesän aikana. Teemme työmaalla ajoittain myös erityisen häiritsevää melua aiheuttavaa työtä. Myös raskaiden ajoneuvojen ja koneiden määrä alueella kasvaa huomattavasti.

Vaikutukset liikkumiseen Oopperan risteyksessä

Raitiovaunut: Raitiovaunut poistuvat risteyksestä 3.6. Lue korvaavista reiteistä sekä pysäkeistä HSL:n verkkosivuilta » hsl.fi/ratikkakesa2024

Moottoriajoneuvot: Autolla pystyy ajamaan risteyksestä kaikkiin neljään suuntaan, mutta ajoväylät kapenevat yksikaistaiseksi. Ajolinjat vaihtelevat päivittäin.

Jalankulku: Jalankulku risteyksen ympärillä säilyy, mutta kaikki risteyksen suojatiet poistuvat käytöstä. Korvaaviin suojateihin on matkaa 50–100 metriä.

Pyörät: Risteyksen tuntumassa kulkevat pyöräväylät ovat käytössä, mutta ylityskohdat (suojatiet) siirtyvät. Pyörille suositellaan kiertoreittiä Töölönlahden rannassa.

Kiinteistöt ja kivijalkatilat: Kulku kaikkiin kiinteistöihin, taloihin, kivijalkatiloihin sekä ajo sisäpihoille säilyy myös katutöiden aikana. Myös Oopperalle ja Kisahallille pääsee kulkemaan risteyksen suunnasta.

Työmaan järjestelyt ulottuvat Kisahallille

Työmaan logistiikka- ja tukialue ulottuu Mannerheimintiellä Runeberginkadun risteyksen pohjoispuolelle aina Sibeliuksenkadun risteykseen asti.

Väliaikaiset liikennejärjestelyt ulottuvat Mannerheimintiellä Kisahallille asti. Ajorata siirtyy kadun itäpuolelle eli Kisahallin puolelle ja työmaan tukialue pystytetään länsi eli asuinkiinteistöjen puolelle. Lisäksi liikennejärjestelyt ulottuvat länteen Runeberginkatua ja itään Helsinginkatua noin 50 metrin päähän risteyksestä.

Töitä tehdään myös risteyksen tuntumassa olevassa Helsingin puistikossa.

Mannerheimintien peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen työt jatkuvat myös etelämpänä Postikadun sekä Runeberginkadun välisellä alueella syksyyn asti.

Myös läpiajo osalta Mannerheimintien sivukaduista pysyy suljettuna autoliikenteeltä myös kesän ajan. Läpiajolta suljetut sivukadut ovat etelästä alkaen: Museokatu / Aurorankatu, Eteläinen ja Pohjoinen Hesperiankatu, Dunckerinkatu, Kivelänkatu, Sallinkatu, Savilankatu sekä Ruusankatu. Cygnaeuksenkadulla ajo on yksisuuntainen Mannerheimintieltä kohti Töölönkatua.

Työt risteyksessä alkavat kesäkuun alussa

Työt risteyksessä alkavat kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Aloitamme työt heti raitiovaunujen siirryttyä risteyksestä kiertoreiteille 3.6. Liikennejärjestelyt tulevat voimaan viikon alkupuolella.

Liikennejärjestelyjä, työkoneita sekä muuta työmaan kalustoa alkaa näkyä risteyksen ympäristössä jo toukokuun puolivälissä, jolloin aloitamme liikennejärjestelyjen pystyttämisen.

Risteyksessä työskennellään aina syyskuun alkuun asti, minkä jälkeen työmaa siirtyy toiseen vaiheeseen Mannerheimintien peruskorjauksessa.

Kesäkuussa aloitamme työt raitiovaunun ajolankojen purkamisella, liikennejärjestelyillä sekä pintakerrosten ja raitiotierakenteiden, kuten asfaltin, vanhojen kiskojen sekä betonilaattojen purkamisella. Purkutöistä aiheutuu melua.

Raitiovaunut palaavat risteykseen 2.9. jolloin alkavat uudet poikkeusreitit sekä liikennejärjestelyt.

Kun Mannerheimintien katutöiden ensimmäinen vaihe Postikadun ja Runeberginkadun välisellä osuudella syksyllä on valmis liikennöitäväksi, raitiovaunut pääsevät palaamaan Mannerheimintien eteläiselle osuudelle.

Mannerheimintien peruskorjauksen ensimmäinen vaihe luovutetaan kaupungille ja katuosuus avataan käyttöön elokuun lopussa.

Ensimmäisen vaiheen valmistumisesta sekä syksyllä alkavan toisen vaiheen vaikutuksista sekä poikkeusreiteistä kerromme tarkemmin kesän lopulla. Toisen vaiheen katutyöt Mannerheimintiellä jatkuvat aina vuoden 2025 loppuun asti.

Risteyksessä uusitaan maanalainen tekniikka ja ratiotie

Mannerheimintien, Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteyksessä uusimme kaiken kadun alla olevan kunnallistekniikan. Alimpana uusitaan vesihuollon putkistot ja kaivot, sähkö- ja telekaapelit. Risteykseen asennetaan uudet raitiotiekiskot sähköistyksineen.

Myös kadun pintarakenteet, kuten asfaltit, kiveykset, pylväät sekä valaistus, liikennevalot, opasteportaalit ja liikennemerkit uusitaan.

Risteysalueella myös kävely- ja pyöräväylät sekä ajoradat uusitaan.

Myös yötyöt ovat todennäköisiä kesällä

Kesän työvaihe on kiivastahtinen ja suuritöinen. Aikataulu kunnallistekniikan sekä raitiovaunuradan uusimiseen raitiovaunujen liikennöintikatkon aikana on tiukka, ja vaihdettavaa tekniikkaa on paljon sekä maan alla että päällä.

Muun muassa kiskotöissä hitsattavana on noin 200 saumakohtaa ja putkitöissä asennettavana useita kymmeniä kaivoja pienessä tilassa. Myös vanhan tekniikan tunnistaminen ja poistaminen hidastaa työtä.

Risteyksen saaminen valmiiksi määräaikaan mennessä edellyttää tarvittaessa töiden tekemistä myös yöaikaan. Esimerkiksi lämmin kesäsää saattaa siirtää kiskojen asentamiseen liittyviä työvaiheita vuorokauden viileimpään aikaan eli yöhön. Ääntä aiheuttavista yötöistä pyrimme kertomaan etukäteen verkkokanavissamme.